Наслідки "чорного" освоєння бурштинових родовищ катастрофічні

0
153

Годі втрачати сотні мільйонів доларів щороку через бурштинових “старателів”!

Взяв участь у міжвідомчій нараді з питань видобутку бурштину, яка відбулася вчора під головуванням Віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського.

Цифри, які озвучили під час наради галузеві експерти вражають. Офіційно минулого року Україна видобула 1,6 тонн бурштину, натомість нелегальні картелі «намили» щонайменше 70 тонн. Середня вартість «сонячного каміння» – $650/кг. За різними оцінками щорічно через нелегальний видобуток бурштину держава втрачає від $150 млн. до $300 млн. Вже мовчу про те, що помповий метод видобутку, яким користуються «старателі», завдає непоправної шкоди довкіллю – «відпрацьовані» ландшафти – це наче земля після ядерного удару.

Сотні мільйонів доларів ми втрачаємо через «чорне» освоєння лише двох родовищ бурштину, інші його поклади класифікуються як недостатньо розвідані. Між тим, поклади «сонячного каміння» тягнуться від Волині до Полтавщини і різняться глибиною залягання. Загалом потенційні запаси бурштину можуть становити від 2 до 10 тис. тонн, але для їх підтвердження держава має забезпечити проведення комплексу геолого-розвідувальних робіт.

Сьогодні питанням легалізації видобутку бурштину паралельно займаються різні міністерства і відомства, у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів… Втім, саме міжвідомча робоча група, яка розпочала свою роботу, покликана об’єднати зусилля всіх дотичних до цієї сфери сторін. Необхідно напрацювати чітку дорожню карту щодо вирішення проблеми бурштину в Україні, яка врахує інтереси держави.

Під час наради Мінприроди дано доручення розробити конкретний план дій із зрозумілими та прийнятними для людей кроками. Він має давати відповіді на запитання: хто і що повинен зробити для вирішення бурштинової проблеми та розвитку цієї галузі.

Зокрема, необхідно визначитися, як має бути організований видобуток бурштину: державна монополія, монополія комунальних підприємств чи вільний ринок. Це ж саме стосується ринку збуту та права на експорт.

Дорожня карта має допомогти вирішити питання прийнятних технологій видобутку бурштину, порядку отримання спеціальних дозволів, відновлення територій, що вже постраждали внаслідок нелегального видобутку.

Пропонується законодавчо закріпити обов’язки та відповідальність щодо рекультивації ділянок після легального видобутку бурштину, а також заборонити застосування помпового методу.

Окремим пунктом має стати запровадження механізму залучення місцевого населення до легальної роботи з видобутку бурштину. Мають бути запропоновані шляхи вирішення соціальних питань.

Крім того, потребує вирішення проблема оподаткування видобутку бурштину та розподілу податків між місцевим та державним бюджетами.

Олександр Вовченко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here