Мінські домовленості отримали абсолютно негативну оцінку від населення України

0
81

Оприлюднені сьогодні результати соціологічного дослідження Центру Разумкова засвідчили, що українці негативно оцінюють “Мінські угоди”.

Водночас, окрім громадської думки ці “угоди” отримали абсолютно негативну оцінку і в контексті юридичної та міжнародно-правової експертизи.


Ще наприкінці серпня лідер фракції Радикальної партії у ВРУ Олег Ляшко направив спікеру парламенту В.Гройсману, лідерам фракцій-членів коаліції та головам профільних комітетів листа з висновками грунтовного правового аналізу, здійсненого за моєю ініціативою юристами-міжнародниками за участі провідного українського фахівця проф. В.А.Василенка.


Проведений правовий аналіз беззаперечно засвідчив незаконність та неконституційність «Мінських угод» в рамках правового поля України, а також їхню юридичну незначущість відповідно до міжнародного права. А значить їхню правову нікчемність та відсутність юридичної сили зафіксованих в них положень для України.
З правової точки зору так звані «Мінські угоди» є лише особистими політичними зобов’язаннями Президента Порошенка, узятими через його представника Л.Кучму, перед його міжнародними партнерами – Канцлером Німеччини А.Меркель, Президентом Франції Ф.Олландом та Президентом Росії В.Путіним, які не накладають жодних юридичних та міжнародно-правових зобов’язань на державу Україну та її представницький орган влади – Верховну Раду України.


Отже фракція Радикальної партії Олега Ляшка закликала колег по парламенту до дотримання принципу верховенства права, законності та правової свідомості щодо так званих «Мінських угод» у своїй парламентській діяльності. Зокрема, звернула увагу на неприпустимість безпідставних заяв про начебто зобов’язання України за «Мінськими угодами» та необхідність їхнього дотримання з боку України як таких, що вводять в оману українських громадян та міжнародну спільноту. А також на неприпустимість дій, спрямованих на законодавчу імплементацію цих юридично нікчемних «угод», як таких, що порушують законодавство та Конституцію України.


Адже ці «угоди» варто розглядати лише як неформальні умови перемир’я та фактичну передишку для всебічного посилення нашої армії, зміцнення обороноздатності України та пошуку інших міжнародних форматів переговорів та підходів з метою дипломатичного вирішення проблеми збройної агресії Росії проти України.


Зокрема, як наполягає фракція РПЛ, з відмовою від “мінського” та “нормандського” форматів та відновленням розширеного “женевського” формату (за участі США та ЄС) на основі Будапештського меморандуму про гарантії безпеки Україні, дані в обмін на нашу ядерну зброю (біля 1900 ядерних боєзарядів). Відповідний проект постанови був зареєстрований нами ще у вересні, але поки що не пройшов навіть Комітет у закордонних справах.

P.S. До речі, на закритому засіданні Комітету у закордонних справах ВРУ, на якому розглядалося це питання, присутній заступник Міністра закордонних справ (не можу оприлюднити його ім’я) повністю визнав, що “Мінські угоди” не носять правового характеру і не мають жодних міжнародно-правових наслідків, а є лише політичними домовленостями.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here