Київ стане українськомовним містом

0
90

Соціологічні дослідження показали, що у столиці лише 17 % населення спілкуються українською мовою як вдома, так і на роботі. Але є більш оптимістичні цифри – понад 60 % опитаних бажають вдосконалювати своє володіння українською мовою. І якраз в столиці будуть створені умови для цього.

Як ми знаємо, Київрада підтримала мій проект рішення «Про затвердження Концепції розвитку української мови, культури та виховання історичної пам’яті у жителів міста Києва на 2015 – 2020 роки».

Це означає, що протягом наступних років у столиці питанню збереження та популяризації української мови надаватиметься особливе значення.

Ми домоглися щорічного виділення з міського бюджету коштів на видання книжок столичних письменників за результатами публічних та відкритих конкурсів, придбання україномовних книг для міських бібліотек, розширення мережі українських книгарень у Києві.

Вже наступного року в столиці буде створено музей видатного дитячого письменника Всеволода Нестайка та започатковано конкурс на здобуття міської літературної премії його імені.

Між тим, столичних чиновників чекають обов’язкові курси з української мови та щорічний диктант. Цього року депутати Київради та столичний голова писатимуть диктант за декілька місяців – у листопаді. Я вважаю, що посадовці, які не складуть цей іспит просто зобов’язані взяти відпустку за власний рахунок з метою вивчення державної мови.

Крім того, у Києві буде організовано навчання для вимушених переселенців, які бажають поглибити свої знання з української мови.

Закликаю всіх небайдужих киян долучатися до популяризації української мови та пропонувати свої ідеї. Впевнений, спільними зусиллями ми зможемо створити надійні підвалини не лише для збереження, але й розвитку нашої мови.

Олександр Вовченко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here