2 грами бурштину

0
125

Моя рідна Рівненщина. Бурштинове Ельдорадо Східної Європи. За оцінками експертів об’єм незаконного видобутку цього сонячного каміння в Україні сягає $ 500 000 000 на рік (з них десь половина на Рівненщині, менше – Волинь, Житомирщина і Київщина).

Вдумайтесь, півмільярда доларів! Це близько 11,5 000 000 000 гривень. Це 11 з половиною мільйонів мінімальних пенсій..

Незаконний видобуток кришують місцеві менти, прокурори і СБУшники. Про це знають всі. Тих, хто миє бурштин і не хоче з ними ділитись – розганяють. А тих, хто справно платить їм долю – дозволяють порушувати закон. Подвійні стандарти наскрізь корумпованих силових органів.

Приїхали сьгодні з колегами-радикалами Дмитром Ліньком та Ігорем Мосійчуком і іншими побратимами приїхали до Зарічненської районної міліції. Начальника Вадима Мельника не було на місці. Нібито у відпустці. Вочевидь, перевтомився, кришуючи незаконний видобуток корисних копалин і поїхав на Мальдіви.

В.о. начальника Романа Трофимчука теж не було на місці. Але після мого дзвінка начальнику обласної міліції Сергію Максимову він несподівано з’явився.

Говорив з нами і громадою, наче з ідіотами, відірваними від реальності. Трофимчук стверджує:

– жоден працівник місцевої міліції не має ніякого відношення до бурштинових копанок;
(присутні місцеві мешканці стали наводити десятки фактів протилежного);

– хто такий Вова Моїн він начебто не знає;
(це кримінальний авторитет, який працює в зв’язці з ментами і регулярно париться у місцевій сауні разом з начальником міліції);

Далі взагалі жестяк. Трофимчук звітує, що за 2 роки було відкрито аж …9 кримінальних справ про незаконний видобуток бурштину. 9 справ за 2 роки! Це при тому, що цей чорний бізнес давно набув масового характеру і процвітає день у день.

Пішли дивитись вилучені докази злочинів. Аж 9 мотопомп! Це при тому, що таких помп в районі щонайменше 300.

Питаємо: скільки незаконно добутого бурштину. Відповідь: 2 грами. 2 грами за 2 роки!!! Реально з одного Зарічненського району вивозять мінімум 200 кілограм сонячного каміння на день.

Це наскільки треба вірити у свою безнаказанність, щоб прикривати злочини настільки зухвало.

Вже повідомив про це міністра внутрішніх справ Авакова. Сподіваюсь на результат. І обов’язково вам відзвітую.

А в цілому вихід з ситуації по бурштину один – легалізація видобутку місцевим населенням згідно правильного закону: більша частина прибутку в бюджет, рекультивація лісів, створення бурштиної біржі в Рівному на зразок польської біржі в Ґданську.

Природні багатства мають працювати на благо людей і України, а не на кишені бандитів і продажних силовиків.

P.S. Майор міліції Дерій Юрій Миколайович. Кришує незаконний видобуток бурштину в Зарічненському районі на Рівненщині.

Дав команду протидіяти людям, які їхали сьогодні з сіл району на мирну акцію під райвідділком МВС. Людей так звані правоохоронці зупиняли на ходу, змушували надати особисті дані і військовий комісар Б.М. Микульський прямо на дорозі (!) виписував повістки в АТО. Як виявилось, на трасі працюють не тільки повії, а і воєнкоми.

Питаємо Дерія:
– А сам був в АТО?
– А готовий їхати туди?
– Треба подумать…

Пристойних слів нема. Допомагаємо майору думать.

АПДЕЙТ: Дуже нахабно себе поводить, кидається на народних депутатів і журналістів. Довелось здерти з нього майорські погони, які він носити не достойний. Сподіваюсь, на фронті цього невігласа перевиховають.