Депутати земельної комісії потрапили в свою ж пастку

0
89

Зламати систему можна!

На найближчій сесії Київради – 2 липня – буде розглянуто мій проект рішення «Про розмір орендної плати за земельні ділянки в м. Києві, на яких не завершено будівництво (реконструкцію)», який створено для боротьби із земельними спекулянтами.

Так, ще при Попові-Черновецькому було роздано сотні гектарів землі «наближеним» до попередньої влади компаніям. Ці новостворені латифундисти жодних планів на забудову не мали – взяту за копійки в довготривалу оренду землю планували згодом продати разом з компаніями справжнім забудовникам. Сьогодні в інтернеті з легкістю можна знайти сотні таких ділянок.

Мій проект рішення передбачає збільшення вдвічі орендних ставок на ділянках, де протягом трьох років з моменту укладення договору оренди не завершене будівництво. Завдяки такому підняттю ставок, столичний бюджет зможе отримувати додатково мільярд гривень щороку. Крім того, високі платежі за оренду змусять спекулянтів відмовлятися від орендованих гектарів. Місто ж, повернувши земельні ділянки (а чимало їх розташовані в «ласих» місцях – в центрі, біля метро…) зможе виставити їх на аукціон і ще більше наповнити бюджет.

Для орендарів-забудовників встановлення чітких термінів забудови ділянки стане стимулом для дотримання термінів будівництва, сприятиме зменшенню кількості довгобудів.

Словом, це бюджетонаповнююче і позитивне рішення мало б проходити постійні комісії Київради «на ура», адже постраждають від нього тільки земельні спекулянти та недобросовісні забудовники. Однак, не так сталося…
Сяк-так зі скрипом рішення розглянули постійні комісії Київради з питань бюджету та з регуляторної політики. А от профільна комісія – з питань містобудування, архітектури та землекористування – в порушення норм Регламенту Київської міської ради, а саме частини 7 статті 23, – вже майже чотири місяці не опрацьовує та не розглядає підготовлений мною проект рішення.

При цьому затягування розгляду питання (а я неодноразово письмово і усно просив внести проект рішення до порядку денного), на моє глибоке переконання, було свідомим. Як то кажуть, на злодії шапка горить – адже ні для кого не секрет, що чимало депутатів обираються до Київради вже не вперше, а відтак мали вдосталь часу аби й собі відвести гектар-другий землі.
Відтак, сьогодні на Президії нагадав депутатам частину 8 статті 23 Регламенту Київради, якою встановлено, що проект рішення який не розглянуто профільною комісією протягом встановленого строку, вважається погодженим профільною комісією.

Отже, комісія, яка свідомо затягувала розгляд цього питання, своїм же затягуванням дала мені можливість винести вказаний проект на сесію.
Колегам раджу теж користуватися наданими нам Регламентом нормами.

Олександр Вовченко

11423889_727161220743356_7337976485148438048_o11261925_727161217410023_3983661734833443946_n