Безвізовий режим для українців – тест на солідарність Європи

0
102

Протягом останніх місяців під час своїх зустрічей із різноманітними делегаціями з країн Європи я систематично наголошував на тому, що для багатьох українських громадян, серед нагальних питань, важливим є якнайшвидше запровадження Європейським Союзом безвізового режиму.

Я підкреслював, що таке рішення стане свідченням реальної, а не декларативної солідарності країн Європи з українцями у цей вкрай складний час і сигналом, що нас чекають у Європі.

Українська влада в останній рік, на відміну від часів Януковича, робила усе необхідне для позитивного вирішення цього питання вже на саміті Східного партнерства у столиці Латвії Ризі в травні 2015 року, що дозволило б до кінця року ввести його в дію. Зокрема, здійснила безпрецедентні зміни у законодавстві та почала впроваджувати їх на практиці. На цьому тижні в Україні працювала Експертна місія ЄС з оцінки виконання другої фази дій Плану щодо лібералізації візового режиму, від результатів роботи якої формально залежить рішення ЄС про скасування візового режиму для України.

Водночас, викликає здивування та обурення спроби деяких чиновників ЄС завчасно поставити під сумнів можливість ухвалення політичного рішення під час травневого саміту у Ризі. Так, глава представництва Європейської Комісії в Україні Ян Томбінський заявив журналістам у вівторок, що Україна не отримає рішення про безвізовий режим з ЄС на Ризькому саміті, оскільки, начебто, “немає часу для того, щоб воно було прийняте”. Розцінюю такі заяви як зондування реакції української громадськості і влади на можливе відтермінування Євросоюзом введення безвізового режиму на невизначений час.

Неофіційно це пов’язується з воєнною агресією Росії, зокрема з відсутністю контролю над значною частиною кордону між Україною та Росією. Вважаю таку ув’язку абсолютно неприпустимою. Адже Україна, яка знаходиться на передньому краї захисту цивілізованого світу від експансіоністських планів Кремля, сьогодні бореться не тільки за свою незалежність і територіальну цілісність, а й за мир і порядок у Європі зараз і в майбутньому. І заслуговує на всебічну підтримку, в тому числі у вигляді безвізового режиму.

Також вважаю, що і українська громадськість, і влада мають дуже жорстко і оперативно відреагувати на такі приховані наміри і спроби країн ЄС поставити під сумнів доцільність запровадження безвізового режиму з Україною через російську окупацію Криму та частини Донбасу. Це стало б подарунком Кремлю, який своєю агресією саме й прагне не допустити реалізації курсу на інтеграцію України в Європу. Мільйони українців не повинні бути заручниками Путіна.

Переконаний, що невідкладне ухвалення рішення про безвізовий режим з Україною є тестом на солідарність європейців з українцями і навіть, в умовах залякування з боку Росії, справою честі для самої Європи

Олег Ляшко